Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všežravý stát - I. Volí se nejen ve volebních místnostech

Státu neunikne nikdo. Spořádá daně fyzických i právnických osob, zbaští cla, odkousne si z darovaného majetku a předčasně se raduje i jeho umírající občan, protože státu neunikne ani po smrti - v účtu za pohřeb bude daň z přidané hodnoty.    

 

  1. 1.    Hlasuje se nejen ve volebních místnostech

 

Na začátku všeho - anebo hned za dveřmi – byly potraviny.

Proti takovému „Na počátku bylo Slovo“ je to pravda přízemní i nepřesné – tehdy přece ještě žádné dveře nebyly - ale i každodenní kritik konzumního způsobu života musí vyrazit do obchodu nebo zajet do supermarketu. Někdo takový spíš zvolí místní obchod, ale už toto rozhodnutí ho přivádí do světa rozhodování a volby. Tím, že dal přednost malé samoobsluze, vlastně hlasoval pro to, aby tyto prodejny dál existovaly.

Nákup je pokračováním hlasování, protože koupit znamená hlasovat penězi. Nakonec nakoupí právě tuhle bagetu od tohoto výrobce a za tuto cenu a každým dalším nákupem vysílá zprávu výrobcům, že svými penězi „hlasoval“ pro. To, co zůstává na pultech, je také sdělením.

Zároveň je každý výrobce čehokoliv sám voličem, hlasujícím a kupujícím – zaměstnává konkrétní lidi, platí si jako nájemce výrobní prostory, stroje a zařízení a všechno ostatní až po kancelářský papír. Což je zase pokyn producentům těchto strojů a stavitelům výrobních prostor, a od nich jde vzkaz dalším výrobcům jednotlivých částí a součástí všeho a ke všemu až po těžaře ropy na druhém konci světa.

Všichni a každý se rozhoduje podle toho, co musí obětovat, aby mohl něco jiného získat – a to něco jiného má většinou podobu peněz. I když peníze jsou ve skutečnosti jenom prostředkem pro získání něčeho dalšího. Z čehož také plyne, že konečné cíle – s výjimkou osob jako je Harpagon a strýček Skrblík - nejsou nikdy čistě ekonomické.  Ostatně peníze jsou navzdory veřejnému mínění okrajové i v ekonomii samotné.

Že se lidé skutečně takto rozhodují, dokazuje jazykový obrat charakterizující nějakou činnost, jako takovou, která se „vyplatí“ nebo „nevyplatí“. Nejvíce se „vyplatí“ taková činnost, která přinese největší odměnu, ať už ní je větší množství peněz nebo získání prestiže a moci. Protože se lidé rozhodují právě takto, je možné jejich chování předvídat. Kdyby se chovali chaoticky, kdyby jednou dávali přednost menšímu užitku před větším užitkem, zatímco příště by to bylo obráceně a přespříště zase jinak, nedalo by se předvídat nic. Racionální, a tedy předvídatelné chování je páteří celé vzájemné nevědomé spolupráce všech se všemi. A to i přes rozhodování pod vlivem emocí, mylných domněnek a falešných přesvědčení. Ale nakonec všichni vědí, co mohou od ostatních očekávat. Proto se vypraví na vlak do Čerčan s jistotou, že ten vlak pojede – a on taky opravdu pojede.

Právě tak funguje mechanismus každodenní spolupráce tisíců lidí, kteří se neznají, kteří se nikdy neviděli a ani o sobě nevědí. Žijí na různých místech, dokonce v různých zemích a světadílech. Ale mají k dispozici mechanismus, jak si přes kontinenty sdělit, co chtějí a čemu dávají přednost před čím. I když o cílech ostatních nic nevědí a vědět nemohou. Spolupracují dokonce i ti, kteří jsou hluboce přesvědčeni, že všechno a všichni ostatní jsou na světě jen kvůli nim.

Nikdo to neřídí, žádný úřad nebo centrála s počítači a nikdo to nevymyslel. Nikdo nevymyslel peníze, trh nebo účetnictví. Dějiny neznají vynálezce banky, akcií a devizových kursů. Všechno vzniklo postupně a spontánně, a protože to bylo užitečné, tak také přetrvalo. Dokonce ani taková autorita jako Bible nic nezmohla proti úrokům z půjček nebo clům. Opovrhování morálních autorit obchodem nezrušilo obchod, stejně jako přesvědčení, že peníze jsou jádrem zla, nevedlo k jejich zrušení.  

Výsledky „hlasování“ v obchodě s potravinami však mají pro kupujícího ještě dva samozřejmé důsledky: o spotřebě toho, co nakoupil rozhoduje jen on sám – jsou to jeho soukromé statky. A stejně samozřejmé je, že to, co spotřeboval on, už nemůže spotřebovat někdo jiný.

To se zdá tak jasné, že by nemělo být nutné to zdůrazňovat - pokud by ale zároveň neexistovaly služby a zboží, které jednotlivec může spotřebovávat, aniž by za ně zaplatil, a když je spotřebuje, nezmenšuje se jejich množství dostupné pro ostatní. To se zdá záhadné, ba nemožné, ale je to tak. Existence statků s těmito vlastnostmi, kterým se na rozdíl od těch prvních, soukromých, říká veřejné,  má takzvané  ´dalekosáhlé důsledky´. A opravdu je dramat kolem nich skutečně dost – někdy hodných dramatika, jindy prokurátora. Někdy obou.

            Právě tyto veřejné statky, důvody pro jejich existenci, jejich financování a volební a politické kolotoče, které kolem nich probíhají, fungování byrokracie,  příčiny korupce, podnikání za veřejné peníze a s veřejnými penězi, tedy všechno to, co plodí znechucení politiky a politikou budou tím, oč tu v sérii článků bude běžet.  

            Jen na začátek prozraďme, co je takovým typickým veřejným statkem:   služby armády nebo policie, ale také veřejné osvětlení, předpověď počasí nebo zásah hasičů.

(pokračování) 

 

Autor: Vaclav Rambousek | úterý 29.4.2014 21:48 | karma článku: 9,05 | přečteno: 393x
  • Další články autora

Vaclav Rambousek

Všežravý stát -22. A co s ním lze dělat

Jestliže stát je všežravý a do nekonečna nenasytný – jak jsme se tu snažili v jednadvaceti pokračováních dokázat - pak zřejmě jedinou možností, jak ho zkrotit, je omezit mu přísun potravy.

15.6.2014 v 16:16 | Karma: 15,80 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát - 21. Politická a ekonomická gramotnost

V zájmu všech je, aby povinnou součástí středního vzdělání bylo získání politické a ekonomické gramotnosti. Voliči budou mít vždycky vládu, jakou si zaslouží, ale politicko-ekonomicky gramotní voliči získají jinou vládu a jiné politiky.

13.6.2014 v 14:57 | Karma: 10,48 | Přečteno: 262x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát -20. Stresovaná veřejnost

Společnost, ve které se přestává vyplácet spolupráce a kde si mnozí připadají jako kdekým zneužívaní, je zamořená stresem a spějící k nemocem. Jestliže již přímo nemocná není.

12.6.2014 v 17:30 | Karma: 18,82 | Přečteno: 788x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Všežravý stát - 19. Zestátněná ekonomie

Paradoxy státní ekonomické politiky lze demonstrovat na politice prezidenta Reagana, kdy se snížily daně na základě jedné makroekonomické teorie – ale ještě spíš osobní zkušenosti prezidenta z doby jeho filmového herectví, kdy udělat denně větší než malé množství záběrů znamenalo ocitnout se ve vyšším daňovém pásmu. Zároveň se ale zvýšily státní výdaje - na základě teorie jiné.

11.6.2014 v 16:19 | Karma: 10,06 | Přečteno: 521x | Diskuse| Politika

Vaclav Rambousek

Rozpačitá inaugurace ukrajinského prezidenta

Na rozdíl od minulých ukrajinských prezidentů - komunistického aparátčika, rudého ředitele, neschopného Juščenka a zbabělého gangstera Janukovyče - se Porošenko jeví jako energická, inteligentní a vzdělaná osobnost.

10.6.2014 v 12:57 | Karma: 10,91 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 626x
Ekonom zabývající se použitím ekonomických metod v politice, píšící tak jednoduše, jak to jen jde. S cílem popisovat příčiny veřejného stresu z politiky a navrhnout možnou cestu jeho zmírnění. Její součástí by měl být tento blog.

Seznam rubrik